Nový strakonický klub mužů zahájil přípravu

Fotbalisté Tomáš Kostka a Stanislav Šíp chtějí ve Strakonicích zachovat dospělý fotbal. Nově vytvořené mužstvo začne od sezony 2013/2014 hrát ve IV. třídě.

Nastane obroda strakonického dospělého fotbalu poté, kdy SK Strakonice 1908 coby farma Dynama České Budějovice oznámil, že své zápasy v ČFL bude od nové sezony hrát v Českých Budějovicích? Možná ano. Alespoň se o to snaží fotbalista Oseku Tomáš Kostka s kamarádem a fotbalistou Dražejova Stanislavem Šípem. Pod již existujícím oddílem FK Junior Strakonice bude díky jejich iniciativě hrát od nové sezony i mužský tým. Začne v nejnižší soutěži, ve IV. třídě. „Odrážíme se ode dna,“ říká Tomáš Kostka.

Angažujete se v obnovení strakonického dospělého fotbalu. Jakou máte konkrétní představu, plán? S kamarádem Standou Šípem máme takový plán, aby ve Strakonicích byl mužský fotbal. Momentálně na tak velké město, jako jsou Strakonice, aby tady mužský fotbal nebyl, to by nebylo úplně to pravé. Chtěli jsme pomoci strakonickému mužskému fotbalu, aby nezanikl.

Ve Strakonicích už působí mužský tým Balvanů ve III. třídě. Jednali jste s nimi o spolupráci či o tom, že oni by mohli být nástupnický oddíl? Vůbec ne. Chtěli jsme tady vybudovat kompletní klub, to znamená od nejmladší přípravky až po muže. Chceme, aby muži byli ekonomicky nezávislí na mládeži. Mládež a dospělý fotbal budou finančně odděleny. Sportovní kontinuita tam bude, dorostenci budou moci pokračovat v mužském týmu ve Strakonicích, ale jinak bude vytvořen druhý účet pro muže. Aby vše bylo průhledné.

Jednali jste třeba i s oddíly 
z okolí, které by měly zájem sem přenést licenci pro vyšší soutěž? Ne. Šli jsme tou cestou, že oslovíme kamarády, kteří 
s námi vyrůstali a prošli strakonickým fotbalem. Ať už byli o pár let mladší, nebo starší a nikde nepůsobí. Ale není jim jedno, co se tady teď se strakonickým fotbalem stalo. Společně to chceme dát dohromady.

Kdy jste o této iniciativě uvažovali, jak vznikla? Bylo to až poté, kdy Strakonice oznámily, že nebudou hrát doma na Křemelce, nebo už dříve? Bylo to už, myslím, před půl rokem, tedy asi v zimní pauze. Tehdy už byly nějaké signály. SK Strakonice 1908 neměl mládež a co se týče strakonických fotbalistů, těch tam bylo úplné minimum. Junior zase neměl tým mužů. Takže asi na tento popud to vzniklo.

Od té doby jste začali podnikat jednotlivé kroky? Přesně tak. Začali jsme 
o tom víc a víc přemýšlet, seznamovat se s tím, co všechno bude naše snaha obnášet 
a postupně jsme začali naťukávat naše kamarády, jestli by do toho šli. Teď jsme se do toho pustili naplno. Mužstvo začne ve IV. třídě. V této souvislosti patří velké poděkování Dražejovu a Oseku, že nám vyšly vstříc ohledně hostování.

Máte nějakou odezvu na své snažení zachovat dospělý fotbal se zázemím ve městě? Z mé strany se z osmdesáti procent setkávám s kladnou odezvou. Lidé to vítají a kvitují. Uvidíme, jaká bude realita a jestli si také najdou cestu do hlediště.

Budete dále zaangažováni v novém týmu, nebose postupně stáhnete? Mohou nastat obě varianty. Já mám takovou vizi, že se pokusím to nastartovat a pak to přenechám schopným lidem, aby oddíl fungoval celistvě a stabilizovaně.

Oslovili jste i město s tím, že máte zájem na restartování strakonického fotbalu? S městem nějaká jednání proběhla. Ohledně města se angažuje tajemník městského úřadu Jan Tůma, který je členem výboru FK Junior Strakonice. To je naše spojka na město. Podařilo se nám vyjednat nějaké slevy pro tréninky a mistrovská utkání. Samozřejmě by ta spolupráce mohla být ještě lepší, ale i za toto jsme rádi.

Myslíte si, že strakonická veřejnost přijme nově vzniklý tým strakonických mužů za svůj? Ve Strakonicích je obrovská historie Fezka a ČZ, poté se nástupnickým klubem stal SK Strakonice 1908. A dokud tady hráli z větší části strakoničtí hráči, lidé si cestu na fotbal našli. Ale teď se to bohužel otočilo úplně opačným směrem. Ale myslím si, že je jedno, že se tady bude začínat úplně nejnižší třídou, jak se říká pralesní ligou. Když fanoušci na hřišti uvidí kluky, které znají a na které se před lety chodili dívat, budou zvědaví, jak jim to běhá nyní. Myslím, že to bude dobré.

Neskončil dospělý strakonický fotbal už před třemi lety, kdy navázal užší spolupráci s Dynamem a hráli zde českobudějovičtí hráči? Bylo evidentní, že diváci už nebrali SK Strakonice jako strakonický tým, což dokazovaly mizerné návštěvy i na ČFL – třetí nejvyšší soutěž… Myslím, že neskončil. Ale spoustu diváků to odradilo. Systém farmy nebyl úplně šťastný. Alespoň ne v podobě, v jaké fungoval tady.

V sousedním Písku to fungovalo asi lépe, klub byl farmou prvoligové Příbrami a přece jen tam působili domácí fotbalisté. Co já mám odezvu z Písku, také tam nebyli přímo kluci 
z kabiny extra nadšení. Občas jim hráči z Příbrami pomohli, občas nepomohli… Vždy to bylo tak, že farmy byly až na druhé koleji. A pro farmářské kluby to nebyla žádná extra výhoda.

Kdo nový tým povede a jací fotbalisté za něj budou hrát? Trenéry bychom měli mít dva, oba jako hrající. Jedním z nich bude Přemek Šroub, kouč Sedlice, a druhým Luděk Cimrhanzl, kterého podle mě hodně lidí také zná. Vedoucím mužstva bude Václav Strnad, který dříve zastával tuto funkci v Přešťovicích. Z hráčů bych zmínil Standu Šípa, se kterým jsme se rozhodli pomoci strakonickému mužskému fotbalu, v brance by měl být Víťa Reiser. U něj už nikdo nevěřil, že by měl znovu začít, ale myslím, že hodně lidí se na něj bude chtít podívat. Zbytek jmen bych nechal jako překvapení, aby lidé byli zvědaví a našli si cestu do hlediště. Hrát se bude na Křemelce, která spíše patří mužskému fotbalu.

Chcete strakonický fotbal opět dostat alespoň na krajskou či divizní úroveň, nebo je hlavní myšlenkou vůbec jeho zachování ve městě, kde má velkou tradici a historii? Aby prostě měli strakoničtí fanoušci kam vyrazit na pivo a klobásu? Je to asi obojí. Měla by to být sportovní i kulturní událost. Chceme strakonický fotbal posunout, ale to je samozřejmě běh na dlouhou trať. Je to v kontinuitě s mládeží, která je tady na nějaké úrovni. Bude se pracovat s tím, co tady je a možná postupem času bude strakonický fotbal 
v těch soutěžích, kde by mu to více slušelo – v krajském přeboru nebo divizi. Nezbývá než si přát, že se to podaří dobře nastartovat a že lidé budou zase na strakonický fotbal chodit. Sejdou se u piva a klobásy a udělají si příjemné nedělní odpoledne.

Ohlasy:

Josef Horňák

předseda Junioru Strakonice

„Samozřejmě kvituji, že vznikl nový tým strakonických mužů. Předpokládáme, že tady bude působit dlouhodobě a budeme se snažit, aby se dostal do vyšších soutěží. Tak, aby mladí hráči z Junioru měli kam přejít. O nic jiného prakticky nejde. FK Junior nový tým nic stát nebude, ten se zavázal, že si prostředky sežene. Takže jsme se dohodli bez problémů. Muži budou samostatní, i když budou hrát pod naší hlavičkou. Máme ještě jiná jednání se snahou dostat do Strakonic jiné mužstvo s vyšší soutěží. Může zde tedy být více týmů. FK Junior Strakonice ale pracuje na tom, aby se ve Strakonicích hrála vyšší soutěž. Výhledově bychom se chtěli s někým spojit.“

Václav Zábranský

předseda OFS Strakonice

„Jsem šťastný, že došlo 
k obnovení mužského fotbalu ve Strakonicích poté, co se stalo s SK Strakonice 1908. Je dobře, že se pár lidí nadchlo. Hlavně předseda Junioru Strakonice Josef Horňák, který je duší toho a stal se v oddíle vůdčím člověkem. Dává dohromady některé starší hráče, kteří pod ním hráli ještě
 v Přešťovicích. Věřím, že pár těch zkušených, možná už za zenitem, a někteří mladíci
 z dorostu vytvoří konkurenceschopné mužstvo. Já jsem ve strakonických týmech strávil dvanáct let – byl jsem ve Fezku i v ČZ, poté i ve sloučeném klubu. Za sebe z pocitového hlediska říkám, že je dobře, že zase budou nějaké Strakonice na fotbalové mapě okresu. Sice jsou tady Balvani, ale ti byli už v době, kdy hrály týmy Fezka a ČZ. Tradice strakonického fotbalu je velká. Vnímám to určitě jako šanci restartovat strakonický fotbal. Mládež je tady perfektní a nemá špatné výsledky. Je to velmi dobrá základna s lidmi, kteří chtějí fotbal dělat. Vidím tady perspektivu. Junior Strakonice má nyní mládež i muže a věřme, že to bude fungovat.“

rozpis a tymu

Další etapu strakonického fotbalu bude psát nově vytvořený tým mužů Junioru Strakonice, který bude hrát okresní IV. třídu. Začne sice od píky, ale s velkým elánem. Premiérový trénink absolvovali hráči ve čtvrtek (8.8.2013) podvečer na Křemelce na malém hřišti u Lidlu. Kvůli dovoleným a dalším povinnostem se zatím sešla jen část týmu.

 

„Městu, jako jsou Strakonice, by určitě slušel divizní fotbal, na který tady byli všichni zvyklí. Realita je taková, aby se mužský fotbal stabilizoval, postupně se do něj zapojovali místní dorostenci a pak se uvidí, kam nás to zavane,“ prohlásil Tomáš Kostka, který společně se Stanislavem Šípem stál za vznikem nového mužstva mužů.

Po odchodu třetiligové budějovické farmy do jihočeské metropole dospělý fotbal ve Strakonicích nekončí. Na 105letou tradici naváže Junior v nejnižší okresní soutěži. Sezonu zahájí utkáním 2. kola na půdě volyňské rezervy. Na Křemelce se poprvé představí 15. září v duelu s Pracejovicemi. Hracím dnem Junioru bude neděle v úřední termín.

První přípravné utkání sehraje Junior pod taktovkou trenérů Přemysla Šrouba, který je zároveň koučem Sedlice, a Luďka Cimmerhanzla 20. srpna v Chanovicích.

A tym

Přejít nahoru